Projektets formål: Metodeudvikling Teknologiudvikling
Projektbeskrivelse
Niveauspecifik vandprøvetagning kan være et vigtigt redskab ved videregående grundvandsundersøgelser, hvor den vertikale forureningsudbredelse ønskes undersøgt mere præcist, end hvad der kan opnås med traditionelle grundvandsfiltre. Den præcise vertikale forureningsudbredelse kan have stor betydning for den konceptuelle forståelse af forureningsspredningen, og dermed for både risikovurdering og afværgemuligheder.
De seneste år er der på flere regionssager anvendt en alternativ metode baseret på udtagning af grundvandsprøver fra lange grundvandsfiltre. Metoden baserer sig på den antagelse, at grundvandsforureningen altid strømmer direkte og horisontalt gennem filteret, uden at strømningen bliver påvirket af vertikal spredning i gruskastningen eller i selve filteret. Desuden forudsætter metoden, at der ikke opstår turbulens og vertikal opblanding i/omkring filteret under selve prøvetagningen.
Region Midtjylland har i 2023 igangsat et projekt, hvor der skabes overblik over tilgængelige metoder til niveauspecifik prøvetagning (aktive og passive). Der er lavet undersøgelser for at dokumentere, om ovennævnte forudsætninger påvirker resultaterne ved den anvendte metode med lange grundvandsfiltre. Endvidere er der lavet test af en ny metode til niveauspecifik vandprøvetagning. På baggrund af projektet udarbejdes anbefalinger til metode til niveauspecifik vandprøvetagning ved fremtidige undersøgelser under hensyntagen til forskellige forureningsmæssige og hydrogeologiske forhold (baseret på litteraturstudie og feltafprøvning).
Stofgrupper: Chlorerede Tungmetaller Olie PFAS Pesticider Tjærestoffer
Indsatsområder: Grundvand
Winnie Hyldegaard
winhyl@rm.dk
Region Midtjylland
Magnus Routhe
magnus.laursen@ru.rm.dk
Region Midtjylland